[4-1]
Trs-sajtos rudacska
Hozzvalk: 25 dkg margarin vagy vaj, 25 dkg tehntr, 25 dkg finomliszt, zls szerint s, trappista sajt, 1 db tojs a kenshez.
A puha margarint vagy vajat, trt, lisztet sszedolgozom az zls szerinti sval. Majd pr percre visszateszem a htbe, hogy knnyebb legyen vele dolgozni. Ezutn deszkn kinyjtom, megkenem a tetejt a felvert tojssal.
Derelyevgval rudacskkra vgom s sajtot reszelek a tetejre. Gzst 3. fokozatn aranysznre stm, vigyzat hamar sl!
|
Gyors sajtos pogcsa
Elkszts:
1 kis pohr tejflt 1 kiskanl cukorral meglangyostunk, belemorzsolunk 5 deka lesztt. Mg fut, fl kil lisztet 25 dkg margarinnal, 1 kvskanl sval elmorzsolunk, belereszelnk 25 deka trappista sajtot. Ezzel is elmorzsoljuk, majd kzepbe fszket ksztnk. Beletesznk 1 tojssrgt, 25 deka trt s a megfuttatott lesztt. sszegyrjuk, nem kell sem hajtogatni, sem keleszteni. Kisujjnyi vastagra nyjtjuk, megkenjk tojsfehrjvel, reszelnk r sajtot. Aprra szaggatjuk, forr stben stjk. Ha nincs trnk, a pogcsa puha marad msnap is, ha a tsztba 25 deka trt ftt krumplit gyrunk. Zrt dobozban napokig elll.
|
Kivl-bell sajtos pogcsa
Hozzvalk:
-
1 kg liszt
-
5 dkg leszt
-
2 teskanl s
-
2 dl tejfl
-
5 dl tej
-
1 kiskanl cukor
-
1 tojs
-
30 dkg sajt
Elkszts:
A langyos tejbe beleszrjuk a cukrot, belemorzsoljuk az lesztt, majd letakarjuk konyharuhval. Amg az leszt felfut (kb. 5 perc), van idnk lereszelni a sajtot.
Egy nagy kevertlba ntjk a lisztet, kis fszket csinlunk a kzepbe, ide belebortjuk a tejflt, 10 dkg sajtot, a st s az lesztt. Kezdsnek csak 4 dl tejet adjunk hozz, s kezdjk el sszedolgozni (akr kzzel, akr gppel). Ha szraznak, kemnynek tljk meg a tsztt, mehet bele a tbbi tej. Amikor mr nem ragad, szpen sszellt, akkor letakarjuk, s kb. 1 rt kelesztjk.
Jl belisztezzk a nyjtdeszkt, majd 1,5-2 centi vastagra nyjtjuk a tsztt. rdemes ktfel venni a tsztt a knnyebb kezelhetsg miatt. A tojst felverjk s vkonyan megkenjk vele a tsztnkat, ezutn megszrjuk sajttal, kiszaggatjuk, s stpaprral blelt tepsibe rakjuk.
180 fokon (kb. 7-es fokozat a 9-bl) aranysznre stjk.
|
Trgombc egyszeren
Hozzvalk:
-
50 dkg tr
-
2 tojs
-
4 evkanl zsemlemorzsa
-
2 evkanl liszt
-
pici s
-
2 csomag vanlis cukor
-
porcukor zls szerint
-
annyi tejfl, hogy formlhat legyen
-
A tlalshoz:
-
pirtott zsemlemorzsa
-
tejfl
-
porcukor
-
vanlis cukor
Elkszts:
A trt villval sszetrjk, majd jhet a tbbi hozzval. Jl sszedolgozzuk, majd forrsban lv, de nem lobog vzben kifzzk.
Vgl pirtott zsemlemorzsba forgatjuk. Vanlis cukorral s porcukorral kikevert tejfllel tlaljuk.
|
[4-1]
|