[4-1]
Túrós-sajtos rudacska
Hozzávalók: 25 dkg margarin vagy vaj, 25 dkg tehéntúró, 25 dkg finomliszt, ízlés szerint só, trappista sajt, 1 db tojás a kenéshez.
A puha margarint vagy vajat, túrót, lisztet összedolgozom az ízlés szerinti sóval. Majd pár percre visszateszem a hűtőbe, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Ezután deszkán kinyújtom, megkenem a tetejét a felvert tojással.
Derelyevágóval rudacskákra vágom és sajtot reszelek a tetejére. Gázsütő 3. fokozatán aranyszínűre sütöm, vigyázat hamar sül!
|
Gyors sajtos pogácsa
Elkészítés:
1 kis pohár tejfölt 1 kiskanál cukorral meglangyosítunk, belemorzsolunk 5 deka élesztőt. Míg fut, fél kiló lisztet 25 dkg margarinnal, 1 kávéskanál sóval elmorzsolunk, belereszelünk 25 deka trappista sajtot. Ezzel is elmorzsoljuk, majd közepébe fészket készítünk. Beleteszünk 1 tojássárgát, 25 deka túrót és a megfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk, nem kell sem hajtogatni, sem keleszteni. Kisujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük tojásfehérjével, reszelünk rá sajtot. Apróra szaggatjuk, forró sütőben sütjük. Ha nincs túrónk, a pogácsa puha marad másnap is, ha a tésztába 25 deka tört főtt krumplit gyúrunk. Zárt dobozban napokig eláll.
|
Kivűl-belül sajtos pogácsa
Hozzávalók:
-
1 kg liszt
-
5 dkg élesztő
-
2 teáskanál só
-
2 dl tejföl
-
5 dl tej
-
1 kiskanál cukor
-
1 tojás
-
30 dkg sajt
Elkészítés:
A langyos tejbe beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd letakarjuk konyharuhával. Amíg az élesztő felfut (kb. 5 perc), van időnk lereszelni a sajtot.
Egy nagy keverőtálba öntjük a lisztet, kis fészket csinálunk a közepébe, ide beleborítjuk a tejfölt, 10 dkg sajtot, a sót és az élesztőt. Kezdésnek csak 4 dl tejet adjunk hozzá, és kezdjük el összedolgozni (akár kézzel, akár géppel). Ha száraznak, keménynek ítéljük meg a tésztát, mehet bele a többi tej. Amikor már nem ragad, szépen összeállt, akkor letakarjuk, és kb. 1 órát kelesztjük.
Jól belisztezzük a nyújtódeszkát, majd 1,5-2 centi vastagra nyújtjuk a tésztát. Érdemes kétfelé venni a tésztát a könnyebb kezelhetőség miatt. A tojást felverjük és vékonyan megkenjük vele a tésztánkat, ezután megszórjuk sajttal, kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
180 fokon (kb. 7-es fokozat a 9-ből) aranyszínűre sütjük.
|
Túrógombóc egyszerűen
Hozzávalók:
-
50 dkg túró
-
2 tojás
-
4 evőkanál zsemlemorzsa
-
2 evőkanál liszt
-
pici só
-
2 csomag vaníliás cukor
-
porcukor ízlés szerint
-
annyi tejföl, hogy formálható legyen
-
A tálaláshoz:
-
pirított zsemlemorzsa
-
tejföl
-
porcukor
-
vaníliás cukor
Elkészítés:
A túrót villával összetörjük, majd jöhet a többi hozzávaló. Jól összedolgozzuk, majd forrásban lévő, de nem lobogó vízben kifőzzük.
Végül pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Vaníliás cukorral és porcukorral kikevert tejföllel tálaljuk.
|
[4-1]
|